Skype

Bruk av SKYPE

Det er ikke laget noen egen håndbok for Kiwanis Norden om bruken av SKYPE. Nedenfor er det en del informasjon om hva Skype er, hva det kan brukes til og hvordan man kommer i gang. På nettstedet til SKYPE er det en masse god informasjon om programmet og hvordan det brukes. Se under lenken «Hjelp».

Her finner du SKYPE:  https://www.skype.com/no/

Hva er SKYPE ?

Skype er et dataprogram som brukes til IP-telefoni. Skype ble grunnlagt i 2003 av svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis.
Benevnes også ofte som internett-telefon.

Brukeren installerer Skype på datamaskinen og oppretter deretter en gratis brukerkonto. Deretter søker man seg frem til personen man vil ringe. Siden samtalen skjer over Internett, er det ingen tilkoblingsavgift, ingen minuttpris og ingen abonnementskostnader, slik at Skype blir et meget rimelig alternativ sammenlignet med vanlige telefonsamtaler.

Skype är ett program för IP-telefoni, som använder sitt eget hemliga protokoll. Man behöver ha programmet Skype installerat på sin dator eller sin mobiltelefon, alternativt använda en speciell skypetelefon, samt ett användarkonto. Därefter letar man upp personen man tänkt kontakta och låter Skype ringa upp. Man kan även använda webbkamera för att se varandra under samtalet. Samtalet sker över befintlig Internet-koppling och inga uppkopplingsavgifter, minutavgifter eller abonnemangskostnader betalas, utöver dem för Internet-anslutningen, då båda parter i samtalet använder Skype. Förutom möjligheten att ringa till en eller flera personer med gruppsamtal fungerar skype-programmet som en vanlig chatklient med chat, filöverföring etc.

Hva kan det brukes til?

Med Skype kan hele verden kommunisere gratis. Dele, sende meldinger og ringe. Har også gruppevideo på mobiltelefon og nettbrett. I tillegg til at brukerne kan ringe til hverandre, har programmet også funksjonalitet for meldingsformidling, filoverføring, videosamtaler osv.

På svenska se: https://sv.wikipedia.org/wiki/Skype

Med Skype kan man altså bl. a.:

  • ringe (gratis)
  • sende meldinger (SMS)
  • føre videosamtale (må da ha installert kamera – bærbar PC-er har oftest dette installert)
  • gruppesamtaler på telefon eller video (møter eks. vis).

NB! Under videosamtaler kan du også vise filer (dokumenter, bilder, grafer) som ligger på din datamaskin når det er behov for det. Se beskrivelsen av bruk på nettstedet.

Skype er velegnet til gruppemøter med et begrenset antall deltakere (3-5, kanskje noen fler) . I Kiwanis Norden kan man tenke seg at møter i komiteer og prosjektgrupper kan gjennomføres på Skype (dermed er det enklere å sette sammen grupper/komiteer med personer fra hele vårt område).
Det er selvsagt også en elegant løsning, på fysiske møter med mange deltakere (eks. vis DS-møter), at enkeltpersoner deltar via Skype under behandling av spesielle tema. Muliggjør utveksling av synspunkter/spørsmål samtidig som det sparer både tid og penger.
Økonomisk er bruk av Skype en god løsning, samt at det sparer tid for den enkelte deltaker (slipper å reise lange veier). Møter bør erfaringsmessig ikke være for lange. Dette løses ved god strukturering av møtet, en klar og tilpasset agenda som følges slavisk. Dokumenter som danner grunnlag for diskusjon bør sendes ut på forhånd, men kan også vises på skjermene under møtet. Referater bør skrives hver gang og distribueres før evt. neste møte.

Mer om dette under overskriften Råd for bruken  nedenfor. 

Hvordan komme i gang.

For å komme i gang med Skype, trenger du:

  • Internettilkobling (bredbånd er best).
  • Høyttalere og en mikrofon (mobiltelefoner, tabletter og de fleste datamaskiner disse innebygd).
  • Et kamera for å lage video telefonsamtalene (igjen, de fleste enheter har dette).
  • Skype-programmet på din datamaskin.

Last  ned programmet

Her kan du laste ned den nyeste versjonen av Skype.
Systemkravene for å kjøre Skype på forskjellige operativsystemer er beskrevet på Skypes nettside.

Du finner god veiledning på programmets nettside om nedlastingen. Du kan velge å ha en frittstående Skype-konto eller knytte det til din Microsoftkonto.
Det anbefales å bruke Skype for skrivebordet (se nettsiden).

Hvordan bruke Skype

Dette er godt beskrevet på Skypes nettsted under Hjelp eller Støtte.

Råd for bruk av Skype

(Er under arbeid.)